خانه » مقالات » ماجراهای گوگل و استرالیا (پرده دوم)
ماجراهای گوگل و استرالیا (پرده دوم)
چهار شنبه, ۵ اردیبهشت ۱۴۰۰
زمان تقریبی مطالعه ۸ دقیقه
یکی از اتفاقات جالب در حوزه فضای مجازی که مدت زیادی نیز از آن نگذشته است، جریان سرشاخ شدن دولت استرالیا با غول فناوری شرکت گوگل است. دولت استرالیا در پرده اول این ماجرا به منظور افزایش درآمد ناشران محلی اخبار، گوگل را مجبور تقسیم کردن درآمد ناشی از انتشار این اخبار با آن‌ها نمود و از آن‌جایی که طبیعتا با مخالفت این شرکت مواجه می‌شد، او را تهدید به حذف موتور جستجوی گوگل در کشور خود کرد. این مواجهه شدید اگرچه در بدو امر به نظر می‌رسید کارگر نیفتاد و گوگل زیر بار نرفت، اما بعد از گذشت حدود دو هفته گوگل مجبور شد فرمان دولت استرالیا را جامه عمل بپوشاند. در این بخش مشروح پرده دوم این ماجرا را با هم مرور می‌کنیم:

گوگل پلتفرم خبری خریداری‌شده استرالیا را به منظور تحت‌الشعاع قراردادن محتوای قانون پرداخت کانبرا باز می‌کند.
این خبر در تاریخ 5 فوریه 2021 توسط کالین پکهام[۱] در سایت رویترز[۲] توسط نگارش شده و بعد از ویرایش توسط کنت مکسول[۳] و تام هوگو[۴]، منتشر شده است.
رویترز در کانبرا بیان می‌کند: «گوگل، این غول تکنولوژی، یک پلتفرم خبری را روز جمعه در استرالیا تأسیس کرد که اخباری را که بهایشان را پرداخته است، عرضه می‌کند؛ اما در اعتراضی علیه ناشران محتوای خود، جنبشی به راه انداخته است تا نشان دهد که قانون گذاری پیشنهادی، برای اولین بار در جهان، توسط کانبرا مبنی بر اجباری کردن پرداخت غیر ضروری است.»

پلتفرم خبری شو کیس[۵] که در گذشته فقط در برزیل و آلمان معرفی شد، در اصل برای راه‌اندازی در ژوئن گذشته برنامه ریزی شده بود، اما هنگامی که کانبرا در اقدامی بی‌سابقه در جهان، گوگل و فیس‌بوک را وادار به پرداخت به شرکت‌های رسانه‌ای استرالیا در ازای محتوا کرد، شرکت آلفابت[۶] -متعلق به گوگل- این برنامه را به تأخیر انداخت.

گوگل، که در ملاقات های خصوصی درحال مذاکره با استرالیا است، پیش‌تر اشاره کرده که این قانون‌گذاری کارآمد نخواهد بود و در صورت اعمال، این شرکت را مجبور به خروج کامل از این کشور خواهد کرد. با توجه به اینکه این قانون اکنون در پارلمان در حال ارزیابی است، آغاز به کار برنامه خبری شو کیس، روز جمعه در استرالیا مجبور به پرداخت هزینه به هفت نشریه‌ی محلی -از جمله کانبرا تایمز– خواهد بود تا قادر به استفاده از محتوای آنها باشد. جزئیات مالی محتوای مذاکرات آشکار نشده است و رسانه‌ی جامعه‌ی استرالیا -ناشر کانبرا تایمز– به درخواستی برای ارائه توضیحات فوراً پاسخی نداد.

گوگل در روز جمعه در بیانه‌ای اظهار کرد که به دنبال توافقات قابل توجه با تعداد بیشتری از ناشران استرالیایی است که جایگاهشان به علت عدم پذیرش فیس‌بوک و گوگل توسط کانبرا، تقویت شده است. درک وایلدینگ[۷]، پروفسوری در مرکز انتقال رسانه در دانشگاه تکنولوژی سیدنی، بیان کرد: «این عمل، انتخاب دیگری علاوه بر مدل مطرح شده توسط دولت استرالیا فراهم می کند. آنچه هنوز مشخص نیست این است که آیا ناشران بیشتری به این فرآیند می پیوندند یا خیر»

ماه گذشته، رویترز اظهار داشت با گوگل قراردادی بسته بود که اولین تأمین کننده‌ی اخبار جهانی برای سرویس خبری شو کیس گوگل باشد. مالکیت رویترز تحت انحصار شرکت سهامی تامسون رویترز –تأمین‌کننده‌ی اطلاعات و اخبار– است. گوگل از افزودن توضیحات بیشتر هنگامی که رویترز با آن تماس گرفت، سر باز زد.

ماه گذشته نیز گوگل طی مذاکره‌ای با ناشران فرانسوی، بر سر یک چارچوب حق تکثیر برای شرکت گوگل برای اولین بار در اروپا با پرداختن هزینه‌ی محتوای آنلاین موافقت کرد. گوگل و فیس‌بوک تحت قوانین ارائه‌شده‌ی کانبرا مجبور خواهند بود که برای محتوا –از جمله نتایج جستجو یا سرویس‌های خبری– به ناشران و پخش‌کنندگان هزینه پرداخت کنند. اگر آنها موفق به بستن قرارداد با ناشران نشوند، یک واسطه‌ی گمارده شده توسط دولت در مورد قیمت پرداختی تصمیم می‌گیرد.

در حالیکه نظر عمومی گوگل برای ترک استرالیا ذاتاً راسخ به نظر می‌رسد، خزانه دار استرالیا، جاش فرایدنبرگ[۸]، اظهار کرد که رویکرد گوگل طی چند روز اخیر به واسطه‌ی ملاقات‌های خصوصی «سازنده» بوده است. فرایدنبرگ روز جمعه در ملبورن به خبرنگاران چنین گفت:

«نخست وزیر (اسکات موریسون[۹])، بنده، و وزیر ارتباطات (پاول فلشر[۱۰]) مذاکره‌ای بسیار سازنده با رئیس گوگل داشته‌ایم که طی آن، آنها مجدداً به استرالیا و ما نیز به قانون گذاری‌هایمان متعهد شدیم.»

بخش اول نوشته را از اینجا بخوانید.

منابع
سایر مقالات