خانه » مقالات » مروری بر کتاب «طراحی اخلاق‌مدار؛ چشم‌اندازی به سوی اولویت دادن به رفاه انسانی با سیستم‌های خودکار و هوشمند»
مروری بر کتاب «طراحی اخلاق‌مدار؛ چشم‌اندازی به سوی اولویت دادن به رفاه انسانی با سیستم‌های خودکار و هوشمند»
سه شنبه, ۴ بهمن ۱۴۰۳
زمان تقریبی مطالعه ۱۸ دقیقه
این مستند که درواقع یک کتاب است، مرجعی جامع در زمینۀ اخلاق هوش مصنوعی است و مستندات بسیاری به آن ارجاع داده‌اند. این کتاب تحت سرپرستی اقدام جهانی IEEE دربارۀ اخلاقیات سیستم‌های خودکار و هوشمند برای افزایش درک عموم مردم از اهمیت بررسی ملاحظات اخلاقی در طراحی این سیستم‌ها منتشر شده است. مستند تأکید می‌کند نظراتی که در این اثر مشارکتی آورده شده متعلق به نویسندگان است و لزوما نشان‌دهندۀ نظر نهادهای متبوع آن‌ها یا مؤسسه IEEE نیست.

دربارۀ نویسندگان و ناشر

این کتاب توسط متخصصین عضو اقدام جهانی IEEE دربارۀ اخلاقیات سیستم‌های خودکار و هوشمند تهیه شده است. مؤسسۀ مهندسان برق و الکترونیک (IEEE)[۱] بزرگترین سازمان فنی و حرفه‌ای در حوزۀ فناوری در حال پیشرفت به نفع بشریت است و در بیش از ۱۶۰ کشور، بیش از ۴۲۰ هزار عضو دارد. این مؤسسه از طریق آثاری که به چاپ رسانده، کنفرانس‌هایی که برگزار کرده و استانداردهایی که برای فناوری تدوین کرده است، اعتبار وسیعی در طیف گسترده‌ای از حیطه‌ها از سیستم‌های هوا و فضا و کامپیوتر و از راه دور گرفته تا مهندسی زیست‌پزشکی، نیروی الکتریکی و لوازم الکترونیکی مصرفی  کسب کرده است.

اطلاعات بیشتر در:

www.ieee.org

انجمن استانداردهای [۲]IEEE (IEEE-SA)، یک سازمان شناخته‌شده در سطح جهانی برای تدوین استاندارد در IEEE از طریق فرآیندهای باز است. این انجمن تاکنون بیش از 1900 استاندارد ارائه کرده است.

اطلاعات بیشتر در:

www.standards.ieee.org

اقدام جهانی IEEE دربارۀ اخلاقیات سیستم‌های خودکار و هوشمند یکی از برنامه‌های انجمن استانداردهای IEEE است که نظرات مختلف در جوامع فنی- مهندسی و علمی- دانشگاهی را گرد هم می‌آورد تا بر روی مسائل روز توافق ایجاد کند.

اطلاعات بیشتر در:

www.standards.ieee.org/industry-connections/ec/autonomous-systems.html

اخلاق سامانه‌های خودکار و هوشمند

سامانه‌های خودکار و هوشمند برای کاهش ضرورت دخالت انسان در زندگی روزمره طراحی شده‌اند؛ اما تنها زمانی می‌توان از حداکثر توانمندی‌های آن‌ها استفاده کرد که با ارزش‌های تعریف‌شده جامعه و اصول اخلاقی همسو باشند. با فراگیر شدن استفاده از این سامانه‌ها و توسعۀ آن‌ها در جهت فراتر رفتن از صرفِ برآوردن نیازهای عملکردی ساده، نیاز است راهبردهایی اخلاقی و اجتماعی وضع شود تا این سامانه‌ها در چارچوب  اصول انسانی و اخلاقی رفتار کنند و انسان‌محور باشند. این رویکرد موجب می‌شود کاربران به فناوری اعتماد کنند و این اعتماد برای استفادۀ مؤثر از فناوری در زندگی روزمره لازم است. لذا نیاز است پیشنهادهایی عمل‌گرایانه ارائه شود تا مرجع اصلی کار طراحان، مهندسان و سیاست‌گذاران باشد.

محتوای کتاب

این مستند شامل دو بخش با عنوان «طراحی اخلاق‌مدار» و «دربارۀ طراحی اخلاق‌مدار» است که بخش دوم حاوی اطلاعاتی در مورد بخش اصلی مستند (بخش اول)، تیم تدوین آن و فرایند تدوین است. همچنین اشاره‌هایی به اهداف و ماموریت‌های مؤسسه IEEE دارد.

محتوای بخش اول موضوعات نظری بعضا عمیق در باب اخلاق است و سعی می‌کند نگرش جامعی به مکاتب اخلاقی مشهور در دنیا و به تعبیر خود، غربی (مانند ارسطویی و کانتی)، شرقی (مانند شینتویی و کنفسیوسی)، آفریقایی (مانند اوبونتویی) و … در باب تعریف خیر[۳] و سعادت[۴] داشته باشد. سپس نحوۀ پیاده‌سازی اصول اخلاقی نظری را در طراحی سامانه بیان می‌کند. کتاب همچنین حاوی سیاست‌های پیشنهادی در عرصۀ قانون‌گذاری هوش مصنوعی است. مخاطب کتاب کاربران، مهندسین و سیاست‌گذاران سامانه‌های هوشمند است.

نقل قولی از کتاب:

سیستم‌های هوش مصنوعی باید همیشه تحت فرمان و کنترل انسان بوده و در آینده نیز نباید به آن‌ها حقوق و مزایایی داد که معادل حقوق انسان باشد.

فصول بخش اول که محتوای اصلی و فنی کتاب را در بردارد، عبارت است از:

فصل اول: از اصول تا عمل

این بخش درصدد ترسیم چارچوب مفهومی طراحی اخلاق‌مدار است و سه رکنی که پایۀ این طراحی را می‌سازد، توضیح می‌دهد. این سه رکن عبارتند از:

  1. ارزش‌های انسانی جهانی
  2. خودمختاری سیاسی و میانجی‌گری داده‌ها
  3. قابلیت اعتماد از نگاه فنی

این فصل همچنین ارتباط این سه رکن را با اصول کلی سطح بالاتر که تمامی مباحث طراحی سامانه‌های خودکار/ هوشمند را تشکیل می‌دهند، مشخص می‌کند.

فصل دوم: اصول کلی

این فصل اصول اخلاقی بالادستی ارائه می‌دهد که درباره همۀ سیستم‌های خودکار و هوشمند، از ربات‌های فیزیکی گرفته تا سیستم‌های نرم‌افزاری، صدق می‌کند. این اصول کلی دستوراتی برای طراحی، توسعه، پخش، به کارگیری و از رده خارج‌کردن سیستم‌های خودکار و هوشمند ارائه می‌دهد و همه ذی‌نفعان را در نظر می‌گیرد.

فصل سوم: اخلاقیات کلاسیک در سامانه‌های خودکار/ هوشمند

در این فصل متدلوژی‌های اخلاقیات کلاسیک جهت طراحی مبتنی بر الگوریتم در سامانه‌های خودکار و هوشمند ارائه می‌شود. نویسندگان برای رسیدن به این هدف، نظریات اخلاقی کلاسیک، اصول اخلاقی ماشین‌ها، اخلاقیات در اطلاعات و اخلاقیات در فناوری را گرد هم آورده‌اند.

فصل چهارم: رفاه[۵]

این فصل پرسشی اساسی را که تولیدکنندگان و قانون‌گذاران فناوری با آن روبرو هستند، بیان می‌کند که عبارت است از این که چگونه می‌توان اثرات رفاهی سامانه‌های خودکار/ هوشمند بر انسان‌ها را تخمین زد، محافظت کرد و ارتقا داد؟ سپس به پاسخ این پرسش می‌پردازد.

نقل قولی از کتاب:

خودمختاری کاربر یک ملاحظه کلیدی و اساسی است که باید هنگام بررسی این‌که آیا سیستم‌های مؤثر اجازه ایجاد تلنگر در انسان دارند یا نه، در نظر گرفته شود.

فصل پنجم: رایانش تأثری[۶]

این فصل به مسائل مربوط به احساسات و کنترل آن در تعاملات بین انسان و سامانه‌ها می‌پردازد و در این میان به موضوع اثر[۷] و این که در فرهنگ‌های مختلف متفاوت است، اشاره می‌کند.

فصل ششم: داده‌های شخصی و عاملیت[۸] فردی

این فصل به چالش‌های اصلی حاصل برای اختیار انسان که توسط ردیابی رفتارهای الگوریتمی ایجاد می‌شود، و راه‌حل آن می‌پردازد.

فصل هفتم: روش‌هایی برای هدایت تحقیقات و طراحی اخلاقی

در این فصل به روش‌های تحقیق و طراحی ارزش‌محور اشاره و تأکید می‌کند تحقیقات و طراحی سیستم‌های خودکار و هوشمند باید در پرتو این آگاهی انجام پذیرد که فناوری، خنثی نیست و ارزش‌ها و سوگیری‌هایی را تعبیه می‌کند که می‌توانند روی فرآیندهای مهم اجتماعی انسان تأثیر بگذارند.

فصل هشتم: سامانه‌های خودکار/ هوشمند برای توسعۀ پایدار

در این بخش پیرامون این دستور اخلاقی بحث می‌کند که سامانه‌های خودکار/ هوشمند باید طوری به کار گرفته شوند که به نفع بشر باشند، عدالت را ارتقا بخشند و منجر به تحقق هدف آینده پایدار که یکی از از اهداف توسعه پایدار است، شوند.

فصل نهم: تعبیۀ ارزش در سامانه‌های خودکار و هوشمند

این فصل به بررسی سه هدف عینی دیگر می‌پردازد:

  1. شناسایی هنجارهای مشخص جامعه‌ای که سامانه‌های خودکار/ هوشمند در آن فعالیت می‌کنند
  2. اجرای رایانه‌ای این هنجارها
  3. ارزیابی این‌که آیا اجرای رایانه‌ای با هنجارهایی که در آن جامعه هستند تطابق دارد یا خیر

فصل دهم: خط‌مشی

در این فصل خط‌‌مشی‌های مؤثر سامانه‌های خودکار/ هوشمند از جهات مختلف با این هدف که در خدمت منافع عموم مردم باشند، معرفی می‌شوند.

فصل یازدهم: قانون

این فصل علاوه بر پرداختن به این‌که چطور قانون به نوآوری فناورانه سامانه‌های خودکار/ هوشمند پاسخ می‌دهد، بر این موضوع تمرکز می‌کند که قانون چگونه شرایط این نوآوری را رهبری و تنظیم می‌کند.

اطلاعات شناسنامه‌ای کتاب

منابع برای مطالعه بیشتر

  1. Gerardus Blokdyk, Ethically Aligned Design A Complete Guide, 5STARCooks, 2020.
  2. Michael Kearns, The Ethical Algorithm: The Science of Socially Aware Algorithm Design, Oxford University Press, 2019.
  3. Van den Hoven, et. al., Handbook of Ethics, Values, and Technological Design: Sources, Theory, Values and Application Domains, 2015.
  4. High-Level Expert Group On Artificial Intelligence, Ethics Guidelines for Trustworthy AI, 2019.
  5. IBM Design Program Office, Everyday Ethics for Artifici
  6. al Intelligence, 2019.
سایر مقالات