
توسعۀ صنعت و آلودگی
صنعت نسل 4، امیدهای تازه
پلتفرمهای صنعتی EID و منابع طبیعی
یک پلتفرم صنعتی هوشمند نسل چهارم EID را میتوان مجموعهای متشکل از ابزار های مبتنی بر هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و عملگرهای رباتیک دانست که در فرآیندهای مربوط به تولید، توزیع و بازیافت یک محصول صنعتی نقش دارند. این فناوریها علاوهبر کاربرد در یک نظام صنعتی قابلیت عملکرد بهصورت موردی در سایر بخشها را نیز دارند. بهعنوان مثال ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی از جمله سیستمهای پردازش دادهها در حداقل 3 حوزۀ کلیدی مربوط به پایش و کنترل عوامل محیطی میتوانند کاربرد داشته باشند. گزارشی که در سال 2018 توسط موسسه PWC تحت عنوان ” استفاده از هوش مصنوعی برای زمین” منتشر شد بیش از 80 مورد کاربرد هوش مصنوعی را در حفاظت از محیط و توسعۀ پایدار ذکر کرده است[5]. بر اساس این گزارش سیستمهای مبتنی بر یادگیری ماشین9 میتوانند در مدیریت عوامل آلودهکننده محیط زیست بهخصوص در صنایع آلاینده کاربرد داشته باشند. از سیستمهای پردازش تصویر و بینایی ماشین10 میتوان در پردازش دادههای ماهوارهای مربوط به پایش جنگلها، مراتع و اثرات آلایندۀ رشد شهرها استفاده کرد. شبکههای عصبی مصنوعی11 نیز میتوانند در مدیریت بازیافت پسماندها بهخصوص پسماندهای شیمیایی کاربردهای وسیع داشته باشند. انگلستان برنامهریزی ویژهای برای تزریق فناوریهای مدیریتی بر اساس AI به شبکه صنایع خود تا سال 2050 انجام داده است. کشور چین نیز یک برنامۀ جامع توسعۀ صنعتی پایدار با نگاه به محیط زیست با استفاده از هوش مصنوعی تحت عنوان ICGOSD12 طراحی نموده است [6].
با توسعۀ اینترنت اشیا به عنوان یکی از فناوریهای کلیدی نسل چهارم این ایده که “همه چیز به هم متصل است” در حال تبدیل شدن به واقعیت میباشد. اینترنت اشیا یک مزیت برای صنعت انبار و تدارکات بر اساس پردازشهای مربوط به موجودی کالا و حمل و نقل بهخصوص برای مواد خطرآفرین برای انسان و طبیعت محسوب میشود. ترکیب تگهای RFID با فناوری ردیابی ماهوارهای باعث ایجاد یک شبکۀ ردیابی کالا به صورت آنلاین و برخط شده است که امکان تعیین وضعیت و آگاهی از محصول را در هر مرحله از انبار و حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی فراهم میسازد. این موضوع امکان ردیابی بهینۀ محصولات خطرآفرین برای انسان و طبیعت را در زنجیرۀ تولید و توزیع فراهم میکند. اینترنت اشیا همچنین در کشاورزی نیز کاربرد وسیع دارد. از ابزارهای مبتنی بر IOT میتوان در سطوح زیر کشت و گلخانههای هوشمند در سنجش بهینۀ پارامترهایی مانند مدیریت میزان مصرف منابع آب، کیفیت خاک و مصرف کودها استفاده نمود که به نوبۀ خود تاثیر بالایی در کاهش آسیبرسانی به منابع طبیعی دارند. فناوریهای مبتنی بر صنعت نسل 4 میتوانند به کشاورزان کمک نمایند تا با استفاده پایدارتر از منابع از سطح کشت و نحوۀ تولید محصول بهینهتری برخوردار باشند.
سیستمهای رباتیک هوشمند بخش دیگری از فناوریهای صنعت 4 را تشکیل میدهند. استفاده از رباتهای هوشمند در فرآیندهای تولیدی و صنعتی دقت عملیاتی را تا حد قابلتوجهی بالا میبرد. این موضوع بهخصوص در حوزههایی مانند کشاورزی که مستقیماً با منابع طبیعی سرو کار دارند باعث کاهش ضایعات و دور ریز منابع میشود. استفاده از عملگرهای رباتیک در صنایع با محوریت کاهش ضایعات و کاهش خطرات انتشار مواد سمی را میتوان یکی از نقاط قوت پلتفرمهای EID به شمار آورد.
چشمانداز آینده
بر اساس برآوردهای سازمانهای محیط زیستی، سرعت انقراض گونههای گیاهی و جانوری در دوران فعلی بین 1000 تا 10 هزار برابر رشد داشته است و با روند فعلی تا سال 2050 بیش از یک سوم تا نیمی از گونههای گیاهی و جانوری منقرض خواهند شد. موضوع نگرانکننده این است که بر اساس تخمینها بیش از 99% عوامل انقراض، ریشه در فعالیتهای انسانی دارند [7].
روند توسعۀ صنعتی بشر امروزی آسیبهای جبرانناپذیری به محیط زیست در مقیاس سیارهای زده است و جبران این موضوع جز با استفاده از ابزارهای فناوری میسر نیست. خوشبختانه در سالهای اخیر توجه به توسعۀ صنایع سبز جایگاه خوبی در افکار عمومی و نخبگان داشته است. موضوعی که در ادامه چشمانداز توسعۀ کسبوکارهای فناوریمحور سبز را نوید میدهد. بررسیها نشان میدهند تا سال 2020 بازار فناوریهای سبز رقمی بالغ بر 10.76 میلیارد دلار بوده است و پیشبینی میشود این رقم تا سال 2028 به 76.55 میلیارد دلار برسد [8]. تا قبل از مطرح شدن مفاهیم صنعتی سبز رشد صنعتی رابطهای مستقیم با به خطر انداختن منابع و آسیب به طبیعت داشت. اما تجربیات جدید نشان دادهاند که استفاده از ابزارهایی مانند هوش مصنوعی و اینترنت اشیا در صنعت نهتنها میتوانند به پیادهسازی طرحهای توسعۀ پایدار با اولویت حفظ منابع طبیعی کمک نمایند بلکه در ادامه منجر به خلق روشهای نوآوریمحوری نیز میشوند که اولویتشان رشد اقتصادی و اجتماعی در عین کاهش آسیبرسانی به اکوسیستم سیارهای میباشد. ویژگی تلفیق شدن اشیا، محیط و انسان به درک صحیحی از وضعیت فعلی و آیندۀ روند توسعۀ ابعاد زندگی بشری منجر میشود و این موضوع اهمیت پیادهسازی سیستمهای صنعتی دوستدار محیط زیست، مبتنی بر مفاهیم صنعت نسل 4 را به خوبی آشکار میسازد.
لغات و اصطلاحات
- Artificial Intelligence
- IOT
- Carbon dioxide, Methane, Nitrous oxide
- Eco-industrial development
- Green Manufacturing
- Green Distirbution
- Green Recycle
- Green Industry
- Machine Learning
- Machine Vision
- ANN
- Innovative, Coordinative, Green, Open, and Shared Development
1 : “GHGRP Chemicals.” EPA. Environmental Protection Agency, November 9, 2020. https://www.epa.gov/ghgreporting/ghgrp-chemicals#2018-subsector.
2 : Nolan, Timothy. 2012. “Eco-Industrial Development A 21Stcentury Strategy For Industrial Sustainability Concepts And Applications”. Minnesota Pollution Control Agency. https://www.pca.state.mn.us/sites/default/files/eid_21st_century_strategy.pdf.
3 : Mao, Shuai, Bing Wang, Yang Tang, and Feng Qian. “Opportunities and challenges of artificial intelligence for green manufacturing in the process industry.” Engineering 5, no. 6 (2019): 995-1002.
4 : “Industry 4.0 Market | 2021 – 26 | Industry Share, Size, Growth – Mordor Intelligence”. 2021. Mordorintelligence.Com. https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/industry-4-0-market.
5 : Herweijer, Celine, and Dominic Waughray. “Fourth Industrial Revolution for the Earth: Harnessing Artificial Intelligence for the Earth.” In PWC. 2018.
6 : عباسی, میثم, and مهرداد قادری. 2021. “کاربردهای هوش مصنوعی در توسعۀ صنایع نسل ۴ سبز“. En.Civilica.Com. https://en.civilica.com/doc/1243856/.
7 : “Extinction Facts By World Animal Foundation”. 2021. Worldanimalfoundation.Org. https://www.worldanimalfoundation.org/wild-earth/extinction-crisis/.
8 : “Green Technology And Sustainability Market Size, Share & Forecast”. 2021. Verified Market Research. https://www.verifiedmarketresearch.com/product/green-technology-and-sustainability-market/.