خانه » مقالات » فناوری سلامت ابزاری برای کاهش پرداخت‌های غیررسمی
فناوری سلامت ابزاری برای کاهش پرداخت‌های غیررسمی
یکشنبه, ۲ مرداد ۱۳۹۹
زمان تقریبی مطالعه ۱۴ دقیقه
مدل‌های اقتصادی مربوط به روابط پزشک و بیمار با تأکید بر مسائل قراردادی و اطلاعات شکل گرفته‌اند. در مدل‌های نمایندگی، بیماران نه می‌دانند که چه درمان‌هایی لازم است و نه توانایی و مهارت لازم برای انجام آن‌ها را دارند. عدم تقارن اطلاعات و متمایز بودن کالاهای سلامت می‌تواند به پزشکان قدرت بازاری داده و به دلیل ناهمگن بودن پزشکان و هزینه بالای کسب اطلاعات در مورد پزشکان جایگزین، این امر منجر به پیامدهای منفی در بازار شود.

با توجه به اینکه پزشک به عنوان تصمیم‌­گیرنده اصلی است، تصمیمات درمان عمدتا به انگیزه‌­های پزشک بستگی دارد. بسیاری از مطالعات شواهدی را ارائه می‌­دهند که تصمیمات پزشکی درمانی نه تنها از اهداف پزشکی بلکه توسط انگیزه‌­های مالی ارائه‌­دهندگان نیز هدایت می‌­شود.[۱] این موارد منجر به بروز پیامدهای نامناسب نظیر افزایش پرداخت‌­های غیررسمی در بازار سلامت می‌­شود.
یکی از پیامدهای عدم تقارن اطلاعات در بازار سلامت، ایجاد رقابت ناقص در زمینه انتخاب پزشک توسط بیماران است. زیرا در این شرایط پزشکان به دلیل تفاوت در موقعیت، کیفیت و تخصص جانشین کامل یکدیگر نبوده و به دلیل اینکه کسب اطلاعات در مورد پزشک و تغییر پزشک مستلزم صرف هزینه و زمان است، بیماران ممکن است مجبور به پرداخت مبالغ اضافی (پرداخت‌­های غیررسمی) برای ماندن با همان پزشک قبلی خود باشند.
مقایسه پزشکان هزینه­‌های قابل توجهی در بردارد. از یک طرف، بیمار نیاز به پیدا کردن یک پزشک جدید، سفر به آن‌جا و ایجاد اعتماد دارد، از سوی دیگر، پزشک باید سابقه پزشکی و ترجیحات بیمار را یاد بگیرد. با توجه به این هزینه‌­های جستجو و تعویض، بسیاری از بیماران ترجیح می‌­دهند که با همان پزشک بمانند به جای اینکه یک پزشک جدید را ملاقات کنند که او را نمی‌­شناسند.[۲]
در مطالعات انجام گرفته، بخشی از این پرداخت‌­ها ناشی از تفاوت سطح اطلاعات بین ارائه‌­دهنده و بیمار از دیگر دلایل می­باشد. سایت­‌های اطلاعاتی و شبکه­‌های اجتماعی باعث توسعه اطلاعات و آگاهی بیماران شده و پزشکی از راه دور دسترسی بیماران مناطق مختلف به پزشکان با تخصص­‌ها و ویژگی‌­های متنوع را زیاد کرده است.
یکی از دلایل عدم تمایل پزشکان به دریافت پرداخت‌­های غیررسمی شهرت پزشکان می­‌باشد. از آنجا که فناوری ارتباطات و اطلاعات، دسترسی بیماران به اطلاعات را آسان نموده و بیماران در گروه‌­های اینترنتی مختلف با سایر بیماران مشابه خود در ارتباط هستند، شهرت پزشکان تا حد زیادی می­‌تواند تحت تأثیر مطالب ارائه شده توسط بیماران آنان قرار گیرد. بنابراین این امر ممکن است پزشکان را ملزم به ارائه خدمات با کیفیت و بدون دریافت مبالغ اضافی کند.

از آنجا که کیفیت خدمات سلامت قابل مشاهده نیست و نمی‌­توان پرداخت را بر مبنای کیفیت انجام داد. استفاده‌کنندگان از خدمات سلامت، کیفیت را با ارزش پولی و قیمت خدمات معادل فرض می­کنند، به همین دلیل بسیاری از بیماران به بخش خصوصی مراجعه می‌­کنند یا این‌که به ارائه‌­دهندگان خدمت در بخش دولتی پرداخت‌­های غیر رسمی انجام می‌­دهند. گروهی از بیماران به دلیل ترس از عدم دریافت خدمات مناسب یا دریافت خدمات بی‌کیفیت این پرداخت‌­ها را انجام می‌­دهند. در یک مطالعه 42 درصد بیماران گفته‌اند که پرداخت‌­ها را به دلیل ترس از دریافت خدمات بی­‌کیفیت یا زیر استاندارد انجام داده‌­اند.[۳]
بنابراین یکی از دلایل بیماران برای پرداخت‌­های غیر رسمی، دسترسی به خدمات بهتر و صرفه‌­جویی در زمان است. بسیاری از بیماران برای دریافت خدمات فوری و عدم انتظار طولانی مدت یا خروج از فهرست انتظار، به ویژه فهرست انتظار جراحی، پرداخت‌­های غیر رسمی انجام می­‌دهند. مطالعه­‌ای که در سه کشور حوزه بالتیک (لتونی، لیتوانی و استونی) انجام شد، نشان داد که بیش از نیمی از پاسخ دهندگان حاضرند به شرط خارج شدن از لیست انتظار و درمان فوری مبالغی را به بیمارستان پرداخت نمایند. فناوری‌­های حوزه سلامت با تجهیز ربات‌­ها و طراحی الگوریتم‌های هوش مصنوعی توانسته تا حد زیادی در زمان و هزینه صرفه‌­جویی نماید. جراحی‌­های مختلف توسط ربات­‌ها انجام شده و چاپگر سه بعدی توانسته با سرعت و کیفیت بالا اعضای بدن را تولید نموده و در نتیجه صف انتظار برای بسیاری از جراحی‌­­ها کوتاه‌­تر شده است.
محدودیت‌­های سازمانی مانند فشار زمان و تعداد زیاد بیماران نیز بر انگیزه مالی پزشکان تأثیرگذار است. فناوری تا حد زیادی در زمینه­‌ی صرفه­‌جویی در زمان و هزینه کارآمد بوده و از آنجا که دسترسی به پزشک در همه‌­ی نقاط کشور و حتی در نقاط برون‌­مرزی برای افراد فراهم شده است. محدودیت­‌های سازمانی نظیر فشار زمان و تعداد زیاد بیماران می­‌تواند کاهش یابد. پرونده الکترونیک سلامت نیز به پزشکان توانایی دستیابی به سوابق بیمار با صرف هزینه و زمان کمتر را می‌­دهد. همه این موارد می‌­تواند منجر به کاهش پیامدهای منفی ناشی از رفتار اقتصادی و انگیزه‌­های مالی پزشکان در بازار شود.
در عین حال­، ارتباطات الکترونیکی کار بیشتری را برای پزشکان ایجاد می­کند، که اغلب برای آن‌­ها بازپرداخت نشده است. در نظر نگرفتن سیستم مناسب پرداخت در این زمینه، مانع از رواج یافتن آن در حوزه سلامت می­‌شود. یکی از مزایای فناوری در حوزه مالی سلامت، امکان نظارت و مستندسازی پرداخت­‌های انجام شده به پزشکان و کاهش پرداخت­‌های غیررسمی است.
نتایج تحقیقات مختلف نشان داده‌­است، افرادی که در پایتخت زندگی می­‌کردند در مقایسه با سایر نقاط کشور، تمایل کمتری به پرداخت غیر رسمی داشتند، چرا که از خدمات با کیفیت و در دسترس برخوردار بودند.[۴] افراد روستایی نسبت به افراد ساکن شهرها به دلیل آگاهی ناکافی، نداشتن ارتباط با پزشکان، آشنانبودن با حقوق شهروندی و همچنین برای دریافت خدمات سریع‌تر به دلیل نداشتن محل اسکان در شهرها، تمایل بیشتری به پرداخت غیر رسمی داشته‌­اند. پزشکی از راه دور می‌­تواند امکان دسترسی بیماران از مناطق مختلف جغرافیایی به پزشکان با تخصص و با کیفیت را فراهم نماید و علاوه بر کاهش هزینه و زمان صرف شده برای درمان، پرداخت‌­های غیررسمی را نیز کاهش دهد.
علاوه براین، به نظر می­‌رسد گسترش استفاده از فناوری‌­های دیجیتال در حوزه سلامت می‌تواند از طریق افزایش نظارت و تدوین استانداردهای مناسب در زمینه‌­ی ارائه خدمات سلامت به کاهش پیامدهای منفی کمک نماید.[۵]

منابع

  1. Baji P, Pavlova M, Gulácsi L, Farkas M, Groot W. The link between past informal payments and willingness of the Hungarian population to pay formal fees for health care services: results from a contingent valuation study. Eur J Health Econ 2014; 15(8): 853-867.
  2. Cockcroft, Anne et al. 2008. An Inter-country Comparison of Unofficial Payments: Results of a Health Sector Social Audit in the Baltic States. BMC Health Services Research. Vol. 8. No. 15.
  3. Dranove, D., and W.D. White (1987), Agency and the organization of health care delivery, Inquiry 24:405-415.
  4. Frank, Richard G. and Judith Lave, 1984, the effect of benefit design on the length of stay of Medicaid psychiatric patients, unpublished manuscript (University of Pittsburgh, PA).
  5. Newhouse, Joseph P., 1970, Towards a theory of non-profit institutions:An ea>nomic model or a hospital, American Economic Review 60, March, 64-74.
  6. Pauly, Mark and Michael Redisch, 1973, The not-for-profit hospital as a physician’s cooperative, American Economic Review 63, March, 87-99.

سایر مقالات