
اعتقاد بر این است که رسانههای اجتماعی با حدود 233 میلیون کاربر در ایالات متحده و اکنون به عنوان بستر اصلی ارتباطی، نقش برجستهای در توانایی اثرگذاری بر انتخابات دارند؛ بهویژه با اعتماد بیشتر مردم به ارتباطات مجازی در جریان بیماری همهگیر کووید19. این پدیده میتواند عواقب مثبت و منفی داشته باشد.
نشریه فوربس[۱] در مقالهای ادعا کرده که رسانههای اجتماعی میتوانند نتیجه انتخابات را تعیین کنند. آنها بهویژه به عنوان یک بستر مهم برای دسترسی به جوانان تلقی میشوند و از افزایش گسترده و فزاینده درگیری کاربران در چرخه انتخابات خبر میدهند. اگرچه برای تعیین علت دقیق ماجرا زود است، رادیو عمومی آمریکا (NPR)[۲] در مقالهای گزارش داده که تعداد رأیدهندگان جوان زیر 30 سال که برای اولینبار در زندگی خود رأی میدهند، بیش از دو برابر همین افراد در مرحله مشابه از انتخابات سال 2016 است. در حقیقت کارشناسان بر این باورند که شبکههای اجتماعی اثر مثبتی روی تعاملات مدنی، ثبتنام و رأیدهی زودهنگام در هیأتهای انتخاباتی گذاشتهاند. بسیاری از ایالتها رکوردشکنی در تعداد ثبتنامکنندگان جدید را گزارش کردهاند و در سراسر کشور رأیگیری زودهنگام با نزدیک 100 میلیون رأی اولیه، همه رکوردهای تاریخی را شکست.
آگهیهای «پیش بهسوی رأیدهی» (GOTV)[۳] و ارتباطات در رسانههای اجتماعی، تبدیل به یک چتر مفهومی شده تا اقدامات انجامشده برای جلب هواداران یک پویش برای شرکت در نظرسنجی را توصیف کند؛ کسانی که در پیمایش برنامههای شبکههای اجتماعی چیزی نمانده تا فراموش کردنشان ناممکن شود.
دکتر جن گولبک[۴]، استاد دانشکده مطالعات اطلاعات[۵] دانشگاه مریلند و کارشناس شبکههای اجتماعی اظهار داشت: «برای مردمی که در شبکههای اجتماعی هستند، پرهیز از برخورد با یادآورها و انگیزانندهها به رای دادن عملاً غیرممکن است. به همان اندازه که این پلتفرمها میتوانند تصمیمات را تحت تأثیر قرار دهند، به سختی هم به مردم فشار میآورند تا آنها را به مشارکت دعوت کنند.»
اگرچه به نظر میرسد افزایش تعامل در رسانههای اجتماعی نقشی اساسی در افزایش مشارکت مدنی داشته باشد، اما یک نکته منفی نیز وجود دارد: «عدم اطلاعات و اطلاعات غلط! در چند هفته مانده به روز انتخابات، موارد منحصر به فردی از دستکاری ویدئویی وجود دارد که در آن کلیپهای ویدیویی ویرایش میشوند تا چنین به نظر برسد که نامزدها اقدامات غلطی را انجام دادهاند که در واقع مرتکب نشدهاند، از واژگان زشت استفاده کردهاند، کمصلاحیت جلوه میکنند و برخی جعلیات عمیق دیگر؛ روشی با استفاده از هوش مصنوعی برای ساخت تصاویر و فیلمهایی که بیشتر برای اهداف مخرب استفاده میشود؛ جایی که فیلمها تولید رایانهای میشوند تا نمایش دروغین بدهند.»
گولبک در مورد افزایش این اقدامات مخرب گفت: «با اینکه که پلتفرمهای [رسانههای اجتماعی] این چیزها را منع میکنند، اما اغلب میلیونها بار ارسال، مشاهده و به اشتراک گذاشته میشوند. یکی از روشهای اصلی دستکاری برای افزودن مشروعیت به نامزدها و موقعیتها، استفاده از رباتها یا حسابهای بیشفعال برای محبوب جلوه دادن چیزها است؛ وارسیکنندگان واقعیت برای کمک به درک اینکه چه کسی و چه چیزی قابل اعتماد است، بسیار ضروری هستند.»
گولبک پیشنهاد میکند از سایتهایی مانند FactCheck.org برای یافتن اطلاعات دقیق نامزدها هنگام مراجعه به نظرسنجیها استفاده کنید.