
بیماری همهگیر کرونا نشان داد که فناوری دیجیتال تا چه حد برای اقتصاد و جامعه ضروری است. فناوریهای دیجیتال به انسانها این امکان را میدهد که حتی با وجود همهگیری و قرنطینه بتوانند به خرید کالاها و خدمات و زندگی عادی خود ادامه دهند.
مواردی که دیجیتالی شدن را تسریع میکنند
نسلهای تکنولوژی نظارتی گذشته، حال و آینده
اولین نسل از تکنولوژی نظارتی، تجزیهوتحلیل وعتبار سنجی دادهها را بهصورت دستی و درعینحال با استفاده از تحلیل توصیفی انجام میدهد.
نسل دوم مبتنی بر دیجیتالی کردن و اتوماسیون برخی فرآیندهای دستی و مبتنی بر کاغذ است. در واقع نسل دوم با ایجاد این تغییر به تجزیهوتحلیل عمیقتر دادهها پرداخته و توصیف و تحلیلهای پیچیده را تسهیل میکند.
نسل سوم به تجزیهوتحلیل دادههای کلان میپردازد و اجازه میدهد دادههایی با تنوع و فرکانس بالاتر نسبت به آنچه که قبلاً در نظر گرفته شده بود، ارائه شود. مخازن دادههای بزرگتر همراه با قدرت محاسباتی بیشتر، مدلسازی آماری پیشرفتهتر و پیشبینی را امکانپذیر میسازد.
نسل چهارم اتوماسیون نظارتی باز هم یک قدم رو به جلو میرود و با بهرهبرداری از روشهای مدرن پردازش، مجموعه دادههای متفاوت را منطبق و ادغام میکند.
این نسل با استفاده از یادگیری ماشین[۱] به اجرای وظایف نظارتی که قبلاً توسط انسانها انجام میگرفته است مانند پاسخگویی به شکایت مشتریان و حلوفصل آنها میپردازد. همچنین با استفاده از فناوری هوش مصنوعی[۲] که تفکرات انسان را تقلید میکند بینشهایی را از دادههای بدون ساختار استخراج و اقدامات عملی درست را پیشنهاد میدهد. نسلهای ساپتک[۳] )تکنولوژی نظارتی) بسیار سریعتر از نسلهای انسانی تکامل مییابند. کارشناسان فناوری اطلاعات بر این امر واقف هستند که بدون بهروزرسانیِ مداوم، مهارت و دانش کافی، این فناوری بهطرز ناامیدکنندهای منسوخ خواهد شد. نوآوری تکنولوژی در زمینۀ نظارت بهسرعت درحال پیشرفت است و نسل جدید فناوری پیشرفته قبل از اینکه ما به خودمان بیاییم با ما خواهد بود. در واقع سفر به سمت تحول دیجیتال شامل یک فرآیند مداوم و دائمی برای کشف ایدههای جدید، آزمایش و سپس اجرای آنها خواهد بود. این سفر مقصد نهایی مشخصی ندارد که بتوان در آن توقف کرد. فرصتهای بهبود فناوری بهطور مداوم ایجاد میشود و هرگز نباید از تعامل با آنها دست کشید. برای مثال، چشمانداز نظارت بانکی اروپا این است که پیشتاز پنجمین نسل ساپتک و حتی نسلهای بعد از آن باشد. در واقع هدف نهایی نهتنها توسعۀ فناوری در برنامههای روزمرۀ خودِ این قاره است بلکه پیشگام بودن در زمینۀ دیجیتال و کمک به ایجاد نوآوری فناوریهای پیشرفته در سراسر جهان است.
آیندۀ نظارت بانکی دیجیتالی اروپا
گامهای بعدی به سوی آیندۀ دیجیتال
یکی از نمونههای عالی، پورتال نظارت بانکی است که در اکتبر 2020 توسط بانک مرکزی اروپا بهطور متمرکز و با هدف گسترش اساسام[۴] (روششناسی سیستمهای نرم که همۀ اجزای یک سیستم را پویا و به هم پیوسته میداند و همۀ اجزا بهشکل غیرخطی با یکدیگر بر همکنش دارند و نتایج را تولید میکنند) تشکیل شد.
عنصر نوآورانه در اینجا رابط خارجی سیستم مدیریت اساسام است که توسط بانکهای تحت نظارت قابل دسترسی است. قبل از راهاندازی پورتال، تمامی برنامهها اغلب روی کاغذ به انسیای[۵]( انجمن ارتباطات ملّی) ارسال میشود. جایی که تمام اسناد اسکنشده و تمامی برنامهها قبل از شروع ارزیابی میشود. تعداد ارزیابیهای مناسب همیشه بسیار زیاد است بهطوری که بهعنوان نمونه، سال گذشته نزدیک به 3000 ارزیابی فردی برای اعضای هیئتمدیره، صاحبان وظایف کلیدی و مدیران شعب کشورهای ثالث به ناظران بانکی اروپا اعلام شد. این امر مستلزم حجم عظیمی از کاغذبازی برای انسیای بود بهطوری که برخی مقامات و کارکنان دهها ساعت کاری را صرف اسکن و آپلود اسناد در طول روز میکردند. خوشبختانه امروزه بانکها اسناد را مستقیماً در پورتال آپلود میکنند که این امر به انسیای اجازه میدهد با سرعت بیشتری ارزیابیها را انجام دهد. از طرفی دیگر، این امر باعث میشود بانکها در فرایند تصمیمگیری شفافیت بیشتری کسب کنند زیرا میتوانند درخواستهای خود را پیگیری کنند. در واقع فرمهای درخواست آنلاین با فیلدهای اجباری به این معناست که ناظران درخواستهای کاملتری دریافت مینمایند که باعث کاهش درخواست برای مدارک اضافی پس از ارسال اولیه میشود. بنابراین نهتنها بانکها خدمات بهتری دریافت خواهند کرد، بلکه زمان پردازش هم کوتاهتر میشود.
انسیای بسیاری از برنامههای فناوری را توسعه داده است. برای مثال، بانک ملّی اتریش آمار و جمعآوری خودکار دادهها را با یک توصیف واحد و کامل از دادههای گزارششده که شامل تعاریف هماهنگ است، توسعه داده است. بانک ایتالیا از تکنیکهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای پردازش شکایات مشتریان استفاده میکند و بانک فرانسه هم درحال توسعۀ الگوریتمی است که بهطور خودکار گزارشهای نظارتی منظم بانکها و سایر موارد ارسالی را ارزیابی کند و همچنین کیفیت اطلاعات را با استفاده از روشهای پردازش طبیعی ارزیابی نماید.
انسیای یک فناوری توسعهیافته به نام ترافلآنالیستیک[۶] دارد که برای فرآیند بررسی و ارزیابی نظارتی به کار برده میشود. این ابزار براساس یادگیری ماشین، اقدامات و تصمیمات مربوط به ارزیابی را تجزیهوتحلیل کرده و به شناسایی شباهتها در بانکهای مختلف و شناسایی روند کاری کمک میکند. با توجه به اینکه هر چرخۀ بررسی و ارزیابی نظارتی شامل بیش از 5000 صفحه از اسناد متنیِ ساختاریافته است، انجام چنین تحلیلی بهصورت دستی غیرممکن خواهد بود.
نتیجهگیری
امروزه استفاده از فناوریهای پیشرفته در بخش نظارت بانکی نوعی جادو قلمداد میشود. نکتۀ قابلتوجه این است که طراحی این جادو با تلاش کارکنان تمامی 21 کشور شرکتکننده تحت پوشش نظارت بانکی اروپا درحال انجام است. در واقع این همان راهی است که واقعیت دیجیتالی جدید نظارت بانکی اروپا را میسازد. این نوع نظارت دیجیتالی باعث میشود که زمان و تلاش بسیار بیشتری صرف غنیسازی قضاوت نظارتی و ارائۀ نظارتهای پیشرفته شود.