حکمرانی داده امروزه و با ظهور کسبوکارهای بزرگ دیجیتال که به جمعآوری، ذخیرهسازی و پردازش دادههای کاربران فضای مجازی اقدام میکنند. به یکی از موضوعات برجسته و مهم سیاستگذاری و حکمرانی دیجیتال تبدیل شده است. یکی از پیچیدگیهای حکمرانی داده که درعینحال باعث اهمیت آن نیز میشود، داشتن ابعاد اقتصادی، فناورانه، سیاسی، امنیت و اجتماعی است که باعث شده است در کشورهای مختلف طیف مختلفی از قوانین و مقررات در این زمینه ایجاد شده و نهادسازیهای منحصربهفردی انجام شود.
وضع قوانین مختلف مرتبط با دادههای دیجیتال، در دنیا با سرعت و رویکردهای مختلفی صورت پذیرفته است و منجر به خلق الگوهای متفاوتی در کشورهای مختلف برای حکمرانی داده شده است؛ الگوهایی که اهداف مختلفی را دنبال کرده و از ابزارهای قانونی، فناورانه و سیاسی مختلفی بهره بردهاند. بهمنظور تدوین یک چارچوب مناسب برای حکمرانی داده در ایران، ضروری است که مروری کلّی به تجربیات دنیا در این زمینه انجام شود و تجربیات کشورهای گوناگون مطالعه شود.
در ادامۀ این گزارش، ابتدا مروری بر دستهبندی قوانین و مقررات حوزۀ حکمرانی داده در دنیا، و آمار و ارقام مربوط به پیادهسازی آنها در جهان انجام شده و سپس به مطالعۀ موردی دو کشور منتخب هند و کرۀ جنوبی و دلیل انتخاب آنها خواهیم پرداخت.